Auto verkopen: vier verzekeringstechnische vragen

Tijd om jouw wagen vaarwel te zeggen? Tijd voor een nieuwe uitdaging op vier wielen? Dan moet je natuurlijk eerst jouw vorige wagen verkopen. Tot het moment van de verkoop blijf je de wagen natuurlijk verzekeren. Een wagenverkoop resulteert in de praktijk in onduidelijkheid en praktische vragen. Wij beantwoorden dan ook vier prangende verzekeringstechnische vragen.

# 1. Verzekering overzetten of niet?

Heb je ook een nieuwe auto gekocht? In principe heb je nu de keuze. Zo kan je ook gewoon een verzekering afsluiten bij een nieuwe verzekeraar. Beschik je over een All risk autoverzekering met no-claimbeschermer? Dan is het meestal interessanter om de autoverzekering over te zetten. Op die manier blijf je van de korting genieten. Tenzij een andere verzekeraar natuurlijk een beter voorstel heeft… Navragen kan dus zeker.

# 2. Wat bij een testritje?

Indien een andere bestuurder een testritje maakt, blijft de verzekering meestal gelden. Voorwaarde is wel dat het gaat om een zogenoemde niet-regelmatige bestuurder. Bovendien moet je natuurlijk nagaan dat de bestuurder over een rijbewijs beschikt. Anderzijds heeft eventuele schade wel gevolgen voor jou. Dat is onder andere het geval voor de no-claim korting.

Tip: maak de wagen voor het testritje alvast klaar voor verkoop.

# 3. Wat moet je doen na de verkoop?

Na de verkoop van de wagen zal je de verzekering moeten opzeggen. Die opzegging is steeds mogelijk. Dat is ook het geval wanneer de verzekering nog maar net liep. De koper kan overigens jouw verzekering niet overnemen. Komt de koper de wagen definitief ophalen? Dan moet de koper over een eigen verzekering beschikken. Ook zal de koper het kenteken moeten overschrijven.

Bij de opzegging kan je ook kiezen voor een tussentijdse stopzetting. Dan zal je de verzekeraar wel een vrijwaringsbewijs moeten bezorgen. Geef de koper pas de sleutels na het ontvangen van dit vrijwaringsbewijs. Informeer nadien meteen de verzekeraar. De autoverzekering met terugwerkende kracht stopzetten, kan immers meestal niet.

# 4. Krijg je reeds betaalde premies terug?

Eventuele te veel betaalde premies zullen door de verzekeraar worden teruggestort. Dat is bijvoorbeeld het geval indien het ging om een verzekering met jaarbetaling. Sommige verzekeraars rekenen wel administratieve kosten aan bij een eventuele stopzetting.

Have your say