Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor uw wagen

Mensen hebben vaak geen weet wat nu eigenlijk de juiste bandenspanning moet zijn voor de wagen. Misschien heb je het al meegemaakt dat je nieuwe banden hebt laten plaatsen, maar dat ineens de autobanden versleten en kapot waren. Dat alles heeft te maken met de verkeerde bandenspanning. Het is dan een dure grap als later blijkt dat je banden hebt aangekocht die de verkeerde spanning hadden.

Nadelen van een verkeerde bandenspanning

Als je met een verkeerde bandenspanning rijdt, zal je direct merken dat jouw auto meer benzine zal verbruiken. Dit is een spijtige zaak vooral omdat de benzine de dag van vandaag al niet meer goedkoop is. Het andere nadeel is dat de autobanden veel sneller zullen verslijten dan als de bandenspanning juist geregeld is.
Je kunt dit heel gemakkelijk en snel controleren.

Mocht je aan het rijden zijn (liefst op een recht, lang stuk bijvoorbeeld op een autosnelweg) en je merkt tijden het rijden dat je auto niet de juiste grip heeft op de weg, dan is het echt aangeraden dat je zo snel mogelijk naar de garage gaat om de bandenspanning na te kijken. Doe je dit niet, dan loop je een groot risico om een ongeval te veroorzaken.


Bandenspanning zelf controleren

De meeste autoliefhebbers zullen er alles aan doen om de auto zelf in orde te houden. Mocht je toch willen weten of de bandenspanning goed is, dan kun je dit eenvoudig meten. Als de spanning tussen de 2,5 en de 3 bar is, moet je niet panikeren want dan zit je helemaal goed. Je moet opletten en naar de garage gaan als je hieronder zit of erboven. Let hier goed op, want de banden horen tot de belangrijkste factor van de wagen.

Have your say