Europese autoverkopen stijgen nog steeds

De groei van de verkoop van personenauto’s in Europa stijgt gestaag verder. Over de eerste 9 maanden in 2014 zijn er 6,1% meer auto’s verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt door de brancheorganisatie ACEA. De automarkt geeft al enige tijd blijk van een substantiële groei, die door deze cijfers bevestigd wordt.

Groei in grote landen
De groei is vooral te danken aan de verkoop in grote autolanden zoals Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In Spanje steeg de autoverkoop met maar liefst 26,2%, waarmee de Spanjaarden de lijst aanvoeren. Op grote afstand volgen landen zoals Frankrijk (6,3% in de plus), Verenigd Koninkrijk (5,6%), Duitsland (5,2%) en Italië (+3,3%).

Nederland blijft achter
In Nederland is de autoverkoop echter nog niet op de rails gekregen; de verkoop daalde opnieuw, met zo’n 3,8 procent. Daarmee lijkt de gifbeker voor de autodealers in Nederland nog verre van leeg. Ten opzichte van vorig jaar werden er tot nu toe ongeveer 30.000 auto’s minder verkocht. Het is maar de vraag of de markt zich in korte tijd weer kan herstellen.

Gunstige groei in Europa
In absolute aantallen werden in het Verenigd Koninkrijk 425.861 auto’s meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden er tot eind september zo’n 9 miljoen auto’s verkocht in Europa. Frankrijk had het grootste aandeel hierin met 2.3 miljoen verkochte auto’s. De groei in Europa is positief te noemen, de economie lijkt weer een beetje uit het dal van de laagconjunctuur te kruipen. Nederland blijft voorlopig helaas achter.

Have your say