Laat je auto opknappen na een schade

Schade aan de auto kan iedereen overkomen. Je kunt zelf schade veroorzaken door bijvoorbeeld tegen een paaltje aan te rijden, maar iemand anders kan ook per ongeluk een kras op je auto maken waardoor je auto gerepareerd zal moeten worden.

Hoe zit het met lakschade en je autoverzekering?

Heb je lakschade opgelopen door eigen toedoen of door toedoen van een ander? Dan kun je vaak een beroep doen op je autoverzekering. Heb je de lakschade zelf veroorzaakt en heb je alleen een WA verzekering, dan valt het echter niet onder de dekking en zijn de reparatiekosten voor jezelf.

Heb je een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco, dan valt lakschade wel onder de dekking. In sommige gevallen is het echter voordeliger om de lakschade voor eigen rekening te nemen. De Bonus/Malus-trede kan namelijk worden aangepast wanneer je een claim indient, zodat ook de premie van je autoverzekering fors zal kunnen gaan stijgen. Bespreek dit vooraf altijd met een tussenpersoon of autoverzekeraar.

Lakschade veroorzaakt door de tegenpartij

Is de lakschade door iemand anders veroorzaakt aan je auto, dan kun je diegene daarvoor aansprakelijk stellen. Dit doe je door allebei een schadeformulier in te vullen. In de praktijk kan dit soms een langdurig proces zijn. Een tussenpersoon of autoverzekeraar kan je hierin prima adviseren.

Zet geld apart

Kortom, bij lakschade kan best het een en ander komen kijken. Reserveer daarom altijd wat extra geld voor een schade die het uiterlijk van je auto kan aantasten. Net zoals een ongeluk in een klein hoekje zit, is ook lakschade heel snel opgelopen.

Natuurlijk is het jouw wens dat je auto er steeds goed uit zal zien. Dan is die extra investering zeker de moeite waard!

Have your say