Voor- en nadelen van verschillende soorten helmen

Wanneer je op zoek gaat naar een helm, heb je keuze uit diverse soorten helmen. Wat is het verschil tussen deze helmen? En welke is het meest geschikt? In dit artikel lees je welke verschillende soorten helmen er bestaan en wat de eigenschappen ervan zijn.

De integraalhelmintegraalhelm 2
Een integraalhelm is een gesloten helm. Eén van de grootste voordelen van deze helm is dat het gehele hoofd goed omsloten wordt, waardoor het hoofd optimaal beschermd wordt bij ongelukken. Een bijkomend voordeel is dat de helm ook goed beschermd tegen wind, kou en geluid bij hoge snelheden. Dit maakt dit soort helm zeer geschikt als motorhelm. Echter worden deze helmen vanwege de goede bescherming ook vaak gedragen als scooter helmen.
De systeemhelmsysteemhelm
De systeemhelm lijkt op de integraalhelm, maar de voorkant (het kinstuk) kan bij dit soort helm omhoog geschoven worden. Voor de systeemhelm geldt eveneens dat het gehele hoofd omsloten wordt en de helm derhalve goede bescherming biedt.
Voordelen van de systeemhelm ten opzichte van de integraalhelm zijn dat de helm beademing vergemakkelijkt indien dit nodig is bij een ongeluk en dat de helm makkelijker op en af te zetten is voor brildragers.
jethelm 2De jethelm
Een jethelm verschilt van bovenstaande helmen doordat deze geen kinstuk heeft. Het gezicht wordt zodoende minder beschermd. Sommige jethelmen hebben wel een vizier, wat enige bescherming voor het gezicht biedt. De helm biedt echter weinig bescherming tegen de wind en lawaai bij hoge snelheden. Dit maakt de jethelm met name geschikt als bromfietshelm.
Voordelen van de jethelm zijn dat de helm heel comfortabel draagt en minder warm is in de zomer. Daarnaast zijn jethelmen in veel verschillende stijlen en ontwerpen te verkrijgen. Zo bestaan er retro helmen, maar ook moderne helmen in diverse kleuren.

Have your say