Winterbanden: Snowboots voor je auto

winterbanden

Hoewel het er buiten nog niet echt naar uitziet, zijn de meteorologische én de astronomische herfst alweer een tijdje aan de gang. De temperaturen dalen dan ook snel, vooral als je ze vergelijkt met de warme zomer van dit jaar. Iedereen maakt zich op voor een strenge winter. De warme jassen komen uit de kast, en misschien geef je zelfs je auto een stoere extra beschermlaag door middel van carwrapping. Aan je eigen voeten heb je in de winter waarschijnlijk wel een paar lekker warme laarzen of misschien zelfs snowboots. Maar wat „draagt” je auto eigenlijk in de winter?

Wat zijn winterbanden?

Hoewel we in Nederland (nog) niet echt vaak te maken hebben met zeer extreme weersomstandigheden, kan het toch verstandig zijn om winterbanden aan te schaffen. Winterbanden zijn banden met een grover profiel en een iets andere rubbersamenstelling. Ze hebben daarom meer grip op gladde en natte wegen. Verschillende tests hebben zelfs uitgewezen dat de remweg op een besneeuwde weg 30 meter is als je met winterbanden rijdt, terwijl je er met zomerbanden 60 meter over zou doen om volledig tot stilstand te komen. In winterse omstandigheden en buitentemperaturen van 7° Celsius en lager loont het zich dus om winterbanden aan te schaffen. Je kunt ze vaak zelfs online bestellen – sites zoals zoals Tirendo leveren ze dan voor de deur af.

Regels en wetten

In Nederland zijn winterbanden vooralsnog niet verplicht. In veel wintersportlanden is dat echter wel het geval – meestal geldt de verplichting tijdens winterse omstandigheden of een bepaalde periode. Een aantal voorbeelden van dit soort landen zijn Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Wanneer je in een van deze landen geen winterbanden onder je auto hebt en vervolgens een ongeluk krijgt, kan het zijn dat je medeaansprakelijk wordt gesteld en dus zal moeten betalen, ook wanneer je het ongeluk niet veroorzaakt hebt.

Have your say